Over Oefenboeken.nl

Mijn naam is Jay. Ik ben mede oprichter van Oefenboeken.nl en wil je graag iets persoonlijks over mezelf vertellen.

8 jaar geleden stortte ik in elkaar en barstte in tranen uit voor de snackbar bij ons in de buurt. Ik kon het niet helpen. Ik was teleurgesteld in mezelf en had dit niet zien aankomen. Voor mijn gevoel had ik gefaald in het trots maken van mijn ouders. Voor het eerst voelde ik me “anders” dan de rest.

Dit alles gebeurde op een woensdagmiddag. Net na het openen van de envelop met de uitslag van mijn Cito entreetoets. Op advies van mijn juf was ik een aantal weken van te voren begonnen met oefenen. Samen met mijn moeder had ik er alles aan gedaan om goed te scoren... Tenminste dat dacht ik… Ondanks alle voorbereidingen viel mijn eindscore namelijk toch een stuk lager uit dan verwacht! En dat was nog niet eens het ergste van de situatie...

Misschien klinkt dit voor jou niet als een ramp… Maar voor mij voelde het op dat moment alsof ik in die ene seconde al mijn zelfvertrouwen verloor. Dit had ik niet zien aankomen. Laat me je uitleggen waarom.

In de voorgaande schooljaren had ik eigenlijk nooit problemen gehad op school. Je zou kunnen zeggen dat ik van groep 1 t/m 5 het ultieme voorbeeld was van de gemiddelde leerling. Zeker geen hoogvlieger, maar altijd schommelend rond het Havo advies. De eerste hobbel kwam pas in groep 6. Door een slechte band met mijn juf en een vollere klas raakte ik sneller afgeleid. Maar dit ging zo onopvallend, dat bij niemand de alarmbellen aansloegen. Zelfs niet bij mijn juf…

De uitslag van de entreetoets sloeg dan ook in als een BOM. Alle kleine probleempjes die geleidelijk op de achtergrond waren ontstaan kwamen in die ene minuut plotseling aan het licht!

Begrijp me niet verkeerd. Ik vertel je dit verhaal niet om medelijden met mij te krijgen. Dat is helemaal niet nodig, mijn verhaal heeft namelijk een happy end 🙂

Het heeft een happy end omdat mijn buurvrouw samen met mijn moeder een oplossing bedacht. Onderzoek in 2003 had uitgewezen dat schoolprestaties van kinderen voor 49% afhankelijk zijn van de thuisomgeving die een ouder creëert. Als ouder kunt je dus een enorm verschil maken in de leerprestaties van je kind. Daarom besloten mijn buurvrouw en moeder in samenwerking met school een oefenprogramma op te stellen. Een oefenprogramma om mij te verzekeren van een optimale Cito score.

Je bent vast benieuwd wat mijn eindresultaat was? Dat ga ik je vertellen, maar laat me je eerst uitleggen: Waarom het programma zo goed werkte. De reden is namelijk simpel: Ik oefende elke dag een kwartiertje met oefenopgaven die afgestemd waren op de vraagstelling van de Cito toets. Dit resulteerde in: